2021. jan 01.

Otthonok, lakások műgyantázása

írta: 32 Bau Kft.
Otthonok, lakások műgyantázása

Önetülő műgyanta bevonatok fajtái, megjelenése a lakótérben

Folyamatosan nagy érdeklődést tapasztalunk a lakossági megkeresésékre, ezen belül pedig egyre nagyobb a kereslet a lakótérben történő műgyantázásra. Korábban a honlapunkon már összeszedtünk néhány hasznos információt ezzel kapcsolatban, ezt a cikket itt találhatjátok.

Alapvetően két típusú alapanyaggal dolgozunk, epoxival és poliuretánnal. A poliuretán alapanyagú műgyantából nem lehet önterülő bevonatot készíteni, így ezzel az anyaggal lakásokban nem dolgozunk. Marad tehát az epoxigyanta, ennek azonban két olyan tulajdonsága is van, ami kompromisszumra késztet bennünket. Az egyik, hogy sajnos nem UV álló, így idővel sárgulni fog a műgyanta bevonatunk. A másik fontos dolog, hogy ez egy merev anyag, így repedések megjelenése sem kizárható. Ezen felül azt is tudni kell róla, hogy karcolódhat/karcolódik. Ez eslősorban fényes bevonatoknál lehet hosszútávon probléma, erősen csökkentheti a bevonat esztétikáját. Természetesen jó tulajdonságai is vannak, ezt ne felejtsük el! A megjelenése páratlan, egy magasfényű, teljesen fugamentes bavonat, mely rendkívül könnyen tisztán tartható. A műgyanta bevonat egy kb. 3-4 mm vastag padlóburkolati rendszer, így kimondottan előnyös padlőfűtéssel szerelt lakóterekben. Fontos megjegyezni, hogy a közhiedelemmel ellentétben a teljes kikeményedés után (7 nap) az egészségre teljesen ártalmatlan (élelmiszeripari területen is használhatóak). 
Szintén fontos megjegyezni, hogy bármennyi anyaggal is dolgozunk a fogadófelület egyenetlesége döntő befolyással van a végfelület megejelnésére. Igyekezzünk mindig a lehető legjobb, legegyenletesebb aljzatot elkészíttetni, ha műgyanta padlót álmodtunk a lakásunkba. Hogy miért nem a legjobb megoldás az aljzatkiegyenlítő, arról itt lehet olvasni egy rövid cikket.
Lakásokban alapvetően a következő típusokat készítjuk/készítettük el eddig:


- Önterülő, egyszínű, fényes műgyanta padló:


RAL színkód alapján bármilyen színben elkészíthető, magasfényű bevonat. Általában négy rétegből épül fel, ami a következőket tartalmazza:
- felület előkészítése csiszolással, alapos takarítás
- alapozás epoxigyantával
- csiszolás, alapos takarítás
- glettelés a teljes felületen
- csiszolás, alapos takarítás
- önterülő, kiegyenlítő réteg felvitele
- önterülő fedőréteg felvitele


- Önterülő, egyszínű, matt műgyanta bevonat:


Szintén RAL színkód alapján készítjük, a rétegrend megegyezik az fényes önterülő bevonatéval, de itt kerül még rá minimum egy, de lehet, hogy kettő réteg mattító lakk is.


- Több színből összeöntött és összedolgozott, "márvány hatású" műgyanta padló:

Szintén RAL színkódok alapján dolgozunk. Kell egy domináns szín és hozzá minimum egy olyan szín, mely a megrendelő ízlésének megfelel és valamelyest harmonizás az alap színnel. Az elsődleges színt elterítjük a felületen, majd beleöntünk minimálisat a második (harmadik) színből. Ezek után pedig ezeket henger segítségével összedolgozzuk, hogy a képen látható hatást érjük el. Sajnos ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha nem túl sok a felületre felvitt anyag mennyisége, így ennél a bevonatnál nem garantálható az önterülő tulajdonság, apró hullámok maradhatnak a felületen, de ez nem törvényszerű.


- Metal epoxi műgyanta bevonat:

Itt nem RAL színekkel dolgozunk, hisz ebben az esetben a fedőgyanta egy színtelen, magas minőségű és sárgulásra kevésbé hajlamos, de nagyon jó terülési tulajdonságokkal rendelkező epoxigyanta. Az elkészített alapfelületre kerül ez az anyag fedőgyantaként, persze a megfelelő metal pigmentek hozzáadása után. Itt is dolgozhatunk csupán egy színből, már így is a képen látható, teljesen egyedi megjelenést érhetjük el, de természetesen több színből is állhat álmaink műgyanta padlója.

Ezen felül természetesen bármelyik felületet be lehet mattítani egy áttetsző mattító lakk segítségével, de ez sajnos nem teszi UV állóvá a műgyanta padlót.

Bármilyen esetlegesen felmerülő kérdéssel kapcsolatban állunk rendelkezésedre!

Szólj hozzá

műgyantázás műgyanta padló műgyanta bevonat műgyanta lakásba lakás műgyantázása műgyanta lakótérben metal epoxi epoxy metallic